Summa sidvisningar

torsdag 10 november 2011

Hästens grundutrustning...

När det kommer till detta är det svårt att i ett litet inlägg gå igenom allt ;) Så med andra ord förstår ni att jag kommer komma tillbaka till detaljer och enskilda delar i senare inlägg...

Men ska man hårdra det så består en westernhästs utrustning av några obligatoriska delar, sen finns det ju hur många detaljer att ändra på och lägga till för att utrustningen skall bli "top notch" i just din gren. 

Men det minsta som behövs är: en sadel, ett huvudlag med bett och tyglar, en pad och en sadelgjord. Utöver detta kan saker som, brösta, benskydd, lasso, tiedowns, bakgjord, hackamore och massor med andra saker att lulla till det ;)

I denna djungel finns det en sanning att ta till sig: You get what you pay for!!!
Försök alltid att satsa på kvalité... Inte för att det är dyrare utan för att det oftast har bättre passform, håller form och färg bättre och helt ärligt ser snyggare ut i längden. Så oftast blir det billigare i ett längre tidsperspektiv.

Fundera på vilken stil du vill ha din utrustning i... Gammal, modern, blingig, enkel, färgglad osv...

Ta er tid när ni ska införskaffa saker, känn på lädret och hur spännena sitter, vad de är gjorda av och vilken skötsel de kräver.

Bild från Larum
Sen kan man tänka sig för i val av färger, mönster och stil på sin utrustning.
Korgmönster på sadel är ett mönster som är vanligt och ofta lätt att få tag på matchande saker till... Men å andra sidan inte så unikt.
Min sadel tex har enbart eklövsmönstring och det är väldans svårt att hitta matchande träns, brösta osv... Men... det är unikt ;)

När det gäller färg så brukar en ljus eller mellanbrun typ congac vara den enklaste att hitta matchande saker till.  Men det absolut viktigaste är att se till att sadeln passar hästen det spelar ingen roll hur dyr eller fin sadel man har om den ligger fel... Jag kommer be Mia att göra ett gästinlägg här om hur sadeln ska ligga och vad man kan titta efter själv... mitt råd är: TA HJÄLP, det är mycket billigare att byta sadel än att få en trasig häst...
Bild från Larum

En annan sak man kan tänka på är silverdetaljer.... Sjuuuuukt snyggt men det kräver vård... Är det riktigt silver behöver man putsa det... är det fejksilver är ett tips att pensla på genomskinligt nagellack så håller det sig snyggare längre... Men tänk på att silverdetaljerna gärna får matcha... alltså de silverdetaljer du har på sadel får gärna ha samma stil som de på huvudlaget, bröstan, chapsen o s v.

Bild från Larum
Något som oxå är väldigt snyggt är råhudsdetaljer... men även här tänk igenom din utrustning så det passar ihop.

Genom att göra så kommer det bli både billigare och enklare att införskaffa nya detaljer... Ha en plan för dina inköp :)

Bild från Larum
Det finns olika typer av träns men grundtanken är att de som är ett eller två öras hör till stångbetten, detta är för att ett tränsbett oftast blir för lätt och då kan huvudlaget glida av. Tro mig detta har hänt många ;) Så för tränsbett är det bättre eller iallafall säkrare med ett huvudlag som har pannband och käkrem.

 När det gäller betten är detta oxå en djungel att trassla sig igenom men här kan regelböckerna vara till stor hjälp. Vissa klasser och grenar får man bara rida på vissa bett, beroende på hästens ålder och nivån på tävlingen. Prata alltid med någon som kan bett och som kan hjälpa dig och din häst med just det bett som passar er.
Tävlar du WRAS tävlingar kan det vara bra att känna till att upp till och med C-nivå är det fri betsling (förutom de bett som inte är godkända av regelboken) oavsett hästens ålder... Med andra ord måste man inte rida på stångbett och en hand här ;) Det finns en uppsjö av showbett och showträns... Här är en bild på Ruby i showträns och showbett... Båda från Showman, där kan en del vara riktigt skräp och en del saker vara superfina... Lite som lotteri... Jag gillar att kolla runt och på eBay kan man om man vågar göra en hel del fynd... Men som sagt det finns en massa skräp där oxå så jag vågar inte beställa för dyra saker där :)

Från Rockin-B
Sadelgjorden är en sån sak som jag rekomenderar att lägga lite mer pengar på en BRA vardagsgjord, som även passar till tävling. Här finns det alla möjliga material att välja mellan, neopren, läder, fårskinn, konstpäls, stoppade eller inte stoppade...

Själv har jag valt en klassisk Mohairgjord för att jag gillar naturliga material och oftast ger inte Mohair några skav. Denna blir lite äcklig efter ett tag men jag brukar slänga in den i tvättmaskinen på ylletvätt eller köra med en högtryckstvätt... Min gjord har jag haft i drygt ett år och jag tror nog den håller ett bra tag till... Sen är det dags att köpa en ny :) Men slår man ut den kvalitén som den har så blir det knappt dyrare än om jag köpt en billigare gjord som inte hållit lika länge :)

Jag hävdar att det är bättre med naturmaterial så långt det går när det gäller hästens utrustning.

Sen kommer vi till den sista delen av utrustningen som jag tänker gå igenom här idag... Som sagt det finns massor kvar men alla delar förtjänar egna inlägg :)

Från Rockin-B
Paden: Även här tycker jag att man ska satsa på en riktigt bra vardagspad. Mina personliga favoriter är Classic Equines ullpaddar med tempurmaterial i mitten... GRYYYYMMA!!!

Denna finns i flera olika utförande med både built-up och utan, med fluff undersida och neopren. fördelen är att de är tillräckligt tjocka för att verkligen ge den stötdämpning man vill åt, ska man leka med kossor, rep eller tunnor kan det gå fort... och då vill man ju spara och skydda hästens rygg så mycket man bara kan ;)
Ett annat märke som oxå gör bra padar är Tacky Too, även dessa är formade för hästens komfort och de är tjocka nog att absorbera tryck och stötar... Men... INGEN pad kan rädda en häst från FEL sadel... 



Bild från Larum
En bra pad kostar en del runt 2000kr men sköter man om den, borstar av den och låter den torka ordentligt kan den hålla i flera år :) En sak som man kan göra är att ibland köra med en högtryckstvätt på den. Det gäller bara att den verkligen får torka sen och att det är tillräckligt varmt så torktiden inte blir för lång. 
Det finns padar som är enkla som på bilderna och det är dem jag föredrar... för då kan jag enkelt och för en billig peng byta ut mina tävlingsfiltar som jag lägger ovanpå... Och här finns ALLT!!!


MayaTex färgkarta :) Jag har nr 11 o 22
Några av mina favoriter är Mayatex filtarna.

Mönstrad showpad från Larum.
De finns i alla möjliga färger och former, med och utan mönster och dessutom är de inte snordyra utan man har råd att byta ut dem då och då :) Mycket bra när man ska bygga upp en tävlingsgarderob. Jag föredrar de enfärgade och jag gillar dessutom att "blinga" till dem och föra dem unika :) Mer om hur man gör detta kommer längre fram.


Dagens två shoppingtips är:

HM som har fantastiskt fina små ClipOn rosor att ha i håret alldeles under hatten där tofsen börjar. Det fanns massor med färger och storlekar. Jag har själv ett gäng hemma men nu hittade jag två mindre vita och en superläcker i beiget skinn :) Wiiiii!!! Vill man kan man dessutom blinga till dem genom att limma på små kristaller... Pilligt men det blir snyggt.

Kass bild...hmmmm... det var någon som ringde just när jag skulle fota... Maria... inte störa när jag jobbar ;)



Ur & Penn säljer just nu ut alla sina örhängen för 25:- paret...Wiiiiii!!! Jag brukar försöka komplettera mina "bling" örhängen när det är rea här... Tyvärr är jag sådan som lätt slarvar bort örhängen... Det är riktigt snyggt att ha en stor sten i örat som gnistrar och just nu fanns det massor med olika färger här. Jag är lite konservativ och kör på alltid klassiska vita stenar... Men det är ju jag det ;)

Sen kunde jag inte motstå de fantastiska fjäderörhängena heller... 

Visste ni förresten att den lilla fjädern som ofta sitter på en hatt betyder: ära och framgång...

Men den får man inte sätta dit förrän man visat just sitt mod och sin heder...

Jaha... Det var nog allt för idag... tyglarna tar vi en annan dag...

Ha en BLING dag därute

Jessica Knoester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar