Summa sidvisningar

måndag 26 mars 2012

Tvättråd för Sadelfilt

Våren är här i alla fall i södra Sverige! Så nu är det dags att damma av häst & utrustning på riktigt!


Vårda din filt
Vikten av att använda sadelfiltar av kvalitet är "given" bland kunniga ryttare. Idag finns många bra filtar och Paddar i olika material som finns på varierande kostnad. Men ullfilten är fortfarande en favorit hos de flesta ryttare.

Bra ullfiltar är sällan billiga, och bör betraktas som en investering. Med rätt skötsel (som endast kräver lite uppmärksamhet), kommer ullfilten att hålla i många år, även om de används i många timmar varje dag.

Här är några tips som hjälper dig att förlänga användningen av en ullfilt:
  • Slå och borsta filten: varje dag eller någon gång i veckan, helt enkelt slå filten mot en dörr, staket, etc. Använd sedan en mjuk till medium hård häst borste (ej metall), och borsta håret och smuts från filten. Detta kommer inte ta mer än 5 minuter av din tid.
  • Tvätta filten: ca 1 gång vad tredje månad (beroende på hur mycket du använder filten), tvätta filten i en balja med kallt vatten. För bästa resultat, lägg din filt i en balja med vatten och låt det suga till minst en timme. Sedan så gott du kan "vrida" filten i vattnet, sedan "vrida" den ur vattnet.
  • Hänga filten över en stång: (t.ex. övre slana i ett staket), och med en mjuk till medium borste, lätt borsta filten på båda sidor. Låt filten lufttorka helt, slå den sedan mot en dörr eller ett staket tills det känns mjukt. (den känns super hård när den är nytvättad)

OBS: Det är bäst att inte använda tvål när du tvättar ull filtar. Filten kommer att behålla mycket av tvål (även tvål gjord speciellt för ull). När filten blir våt av svett, kan den återstående tvålen genomsyra den mycket porösa ullen, och irritera hästryggen.
(I bland kan faktiskt lite lite galltvål gå bra att ha i vattnet.)

Efter några tvättar, kommer färgen på filten självklart att börjar blekna. Detta har ingen inverkan på nyttan av filten i det verkliga syftet. Du kanske upptäcker att du föredrar en äldre, blekta, och mjuka filten på din hästs rygg. När allt är konceptet att skydda din hästs rygg och hålla dom bekväma.

Lycka till med din filt

Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar